Ontwerptoelichting van Dittmar Architecten - The Hub - Centrum Nieuw West

Ontwerptoelichting van Dittmar Architecten

16 maart 2020

De uitdaging die de stad ons stelt: maximaal centraal wonen in Amsterdam Nieuw-West.

Jan Dittmar van Dittmar Architecten is de architect van het gebouw:

“Bij het ontwerp van het centrumplan De Os zagen we ons als architecten voor een aantal uitdagende vraagstukken gesteld: Hoe creëren we binnen het vernieuwde hoogstedelijke stadshart fijne plekken om te wonen, te werken en te winkelen? Hoe maak je voor huidige- en nieuwe bewoners een vanzelfsprekend bouwblok rondom een bestaand appartementengebouw? En hoe geven we een uitnodigende uitstraling aan de belangrijke openbare functies van Stadskantoor en Stadsloket in het hart van het complex?

Het uitgangspunt van het project is het behoud van een appartementencomplex met 57 bestaande seniorenwoningen uit de jaren 80 die nog te waardevol zijn om te slopen. Het bouwblok hebben we eromheen samengesteld uit verschillende bouwdelen met elk een eigen gezicht. Het project bestaat uit de bouwdelen The Hub, het centraal gelegen Stadsloket, de seniorenwoningen Zuid, de appartementen Zuid-Oost, de uitnodigende nieuwe winkelvitrines aan de noordoostkant en aan de noordkant het Stadskantoor. Op de begane grond van alle bouwdelen zijn winkels en horeca gelegen.

Het gebouw The Hub aan de westkant van het complex is een belangrijke verbindende schakel tussen het oorspronkelijke Osdorpplein en de nieuwe winkelstraat aan de zuidzijde ervan. Het bestaat uit twee bouwdelen: een 6-laagse ‘kop’ en een 4-laagse ‘romp’. De kop aan de zuidkant markeert de hoek van de straat als een kleine broer van de hogere toren aan de overkant. De gevel opent zich vriendelijk naar het pleintje door het vele glas en de loggia’s. Ook ligt hier de hoofdentree voor alle 37 woningen: het is hier feestelijk binnenkomen in een royale, hoge ruimte met volop plek voor de postkasten.

Ernaast ligt de expeditiestraat die geheel overdekt is en aan de straatzijde wordt afgesloten door een degelijke poort. De woningen in de kop zijn allemaal inpandig toegankelijk via het centraal gelegen trappenhuis en de royale lift. De fietsenstallingen zijn op de verdiepingen direct tegenover het trappenhuis gelegen.

De 4 -laagse ‘romp’ van het gebouw is het tweede bouwdeel en bestaat uit winkelruimtes met galerijwoningen erboven. Bewoners van de galerijwoningen op de eerste verdieping kunnen genieten van een flink dakterras grenzend aan het groene dak van het Stadsloket. De woningen op de twee hoogste verdiepingen hebben een loggia aan de straatzijde als buitenruimte. Ronduit spectaculair is de laatste woningen van de galerij: die vouwt zich als het ware om de hoek en kijkt eigenzinnig vanuit de woonkamer uit op het levendige Osdorpplein.

Als ontwerpprincipe voor de gevels van alle bouwdelen dient een samenbindend raamwerk van uitstekende verticale muurdammen en horizontale gevelbanden met metalen afdeklijsten. Het raamwerk geeft de gebouwen een rijke dieptewerking die vooral in het zonlicht tot zijn recht komt. Flinke glaspartijen verlenen de gebouwen een optimistisch karakter dat verwijst naar de wederopbouwarchitectuur van de Westelijke Tuinsteden.

Met de bakstenen pijlers hebben we de gebouwen stevig op de straat gezet en geven we ze een verticaliteit die ons zo vertrouwd is van de klassieke Hollandse stenen stad. Verder dragen ook de ranke hekwerken bij aan een afleesbare menselijke schaal. Door de verschillende kleurstellingen van beton, metselwerk en kozijnen heeft elk van de bouwdelen een eigen karakter binnen de familie van gebouwen. Zo ontstaat de sfeer van een organisch gegroeid stadshart met een historische gelaagdheid en menselijke schaal waarin we ons thuis kunnen voelen.”

Delen: